Kucharz
Administrator
Dołączył: 23 Sty 2007
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 12:53, 01 Lut 2007 Temat postu: Flaki busecca di calco |
|
|
Składniki:
500 g flaków cielęcych (krezki)
200-300 g podrobów z kury (kurczaka)
200 g kiełbasy
50 g fasoli kolorowej
20 g masła
20 g słoniny
1 cebula
2 marchwie
4 selery zielone
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 goździki
szałwia
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Flaki po dokładnym oczyszczeniu i sparzeniu pokrajać na kwadraty (7X7 cm). Słoninę drobniutko pokrajaną lub pogniecioną z dodatkiem masła przysmażyć z pokrajaną cebulą, w tym dusić flaki z dodatkiem soli, pieprzu, goździków i koncentratu pomidorowego (rozrzedzonego niewielką ilością wody) przez ok. 1 godz. Następnie dodać pokrajaną marchew, fasolę, seler, szałwię, podroby i póługotowaną kiełbasę, zalać wodą i na wolnym ogniu gotować do 3 godzin. Flaki jada się jako zupę lub też na gęsto jako danie zasadnicze. W pierwszym przypadku można je rozcieńczyć rosołem. Zależnie od regionu zmieniają się przyprawy i dodatki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|