Forum ===@@@ klub kucharzy @@@==== Strona Główna
Zaloguj

Chowder amerykański

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ===@@@ klub kucharzy @@@==== Strona Główna -> Zupy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kucharz
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2007
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 12:52, 01 Lut 2007    Temat postu: Chowder amerykański

Składniki:

- 15 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego pokrojonaw kostkę
- 4 ziemniaki grubo pokrojone (40 dag)
- 1 listek laurowy
- kilka gałązek tymianku
- 3 szklanki wywaru rybnego
- sól
- pieprz
- 1 kg świeżych małży (najlepiej drobnych: wenusówki lub sercówki)
- 1-2 posiekane ząbki czosnku
- 0.5-1 szklanka śmietany kremówki
Sposób przyrządzenia:

Wytop tłuszcz z boczku, zrumienione skwarki wyjmij i zachowaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek, dodaj seler, tymianek, listek laurowy, po chwili ziemniaki. Zalej gorącym wywarem, gotuj, aż ziemniaki będą półtwarde. Na dno drugiego garnka wlej niedużo wody, a gdy się zagotuje, wrzuć oczyszczone małże. Przykryj pokrywką, potrząsaj, aż się otworzą. Wyjmij z muszli mięso małży, wywar przecedź i dodaj do garnka z ziemniakami. Gdy ziemniaki są gotowe, dodaj małże i kremówkę. Zupę przypraw do smaku, odstaw na kilka minut. Podawaj posypaną skwarkami.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ===@@@ klub kucharzy @@@==== Strona Główna -> Zupy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Programy
Regulamin