Kucharz
Administrator
Dołączył: 23 Sty 2007
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 12:34, 01 Lut 2007 Temat postu: karp w galarecie |
|
|
Składniki:
* 3 karpie głowy
* 1 karp 1,5 2 kg
* cebula 1 kg
* rodzynki 10 dkg
* migdały 10 dkg
* sól do smaku
* dużo pieprzu
Sposób przygotowania:
* Karpia sprawić wyrzucić oczy i skrzela. Na łbach i płetwach ugotować wywar. Po odcedzeniu, do wywaru wrzucić obraną i pokrojoną cebulę. Ugotować ją do miękkości i przetrzeć przez sito. Powstały sos posolić, włożyć do niego karpia i podgotować ok. 15 do 20 min. Delikatnie wyciągnąć rybę, usunąć ości i rozłożyć na półmiskach. Sos gotować, aż uzyska konsystencję gęstej śmietany. Dodać rodzynki, migdały i pieprz. Smak skorygować solą. Zalać rybę sosem. Gdy ostygnie wstawić do lodówki.
Post został pochwalony 0 razy
|
|