Kucharz
Administrator
Dołączył: 23 Sty 2007
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 12:46, 01 Lut 2007 Temat postu: Wołowina duszona po burgundzku |
|
|
Składniki:
60 dag wołowiny (zrazówka)
duża cebula
20 dag pomidorów
15 dag pieczarek
10 dag słoniny
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka czerwonego wytrawnego wina
szklanka bulionu
ćwierć łyżeczki tymianku
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pokrojoną w kostkę słoninę stopić w rondlu, dodać posiekaną cebulę i masło zrumienić, chwilę dusić.
Mięso pokroić w kostkę, lekko oprószyć mąką, wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i - stale mieszając - chwilę smażyć na dość silnym ogniu, posypać solą i pieprzem.
Przełożyć do rondla, dodać cebulę i słoninę, zalać winem i bulionem, posypać tymiankiem.
Dusić na niewielkim ogniu około godziny.
Dodać obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory oraz pieczarki pokrojone w plasterki i dusić razem około 15 minut.
Podawać z ryżem. Przed podaniem posypać pietruszką.
Post został pochwalony 0 razy
|
|