Forum ===@@@ klub kucharzy @@@==== Strona Główna
Zaloguj

Pieczeń wieprzowa w pięciu smakach

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ===@@@ klub kucharzy @@@==== Strona Główna -> Mięsa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kucharz
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2007
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 12:41, 01 Lut 2007    Temat postu: Pieczeń wieprzowa w pięciu smakach

Skladniki:

* 2 łyżki oleju słonecznikowego lub z orzeszków ziemnych
* 2 małe ząbki czosnku, rozgniecione
* 2 łyżki przyprawy chińskiej 5 smaków
* 3 łyżki sosu sojowego
* 6 łyżek wytrawnego lub półwytrawnego sherry
* 2 drobno posiekane dymki
* pokrojona w paseczki skórka z 1 pomarańczy
* sok z 2 dużych pomarańczy
* sól i czarny pieprz
* 750 g wieprzowiny bez kości
* 15 g masła

Do dekoracji

* świeży szczypiorek

Sposób przygotowania:

* Marynata: w małym rondlu zmieszać olej, czosnek, przyprawę chińską, sos sojowy, sherry, dymkę, skórkę i sok z pomarańczy. Posypać pieprzem.
* Mięso ułożyć w szklanym lub porcelanowym naczyniu, zalać marynatą. Można też włożyć mięso do foliowej torebki do pieczenia, zalać marynatą, zawiązać dokładnie i mieszać, wstrząsając torebką. Wstawić do lodówki na 2 do 24 godzin. Co jakiś czas mięso wymieszać lub wstrząsnąć torebką.
* Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Delikatnie przełożyć mięso na blachę do pieczenia, przykryć luźno folią aluminiową i piec 30 minut. Następnie zdjąć folię, przewrócić mięso i dalej piec 15 minut. Wyłączyć piekarnik, mięso pozostawić w piekarniku, pod przykryciem, na 10 minut. W torebce należy piec mięso 45 minut, a następnie pozostawić w wyłączonym piekarniku na 10 minut, nie wyjmując z torebki.
* Mięso pokroić w plastry. Sos z pieczenia przelać do małego rondla, dodać sok z pomarańczy i delikatnie podgrzać. Dodać masło i dalej podgrzewać. Mięso podać na półmisku, polanę sosem i posypane szczypiorkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ===@@@ klub kucharzy @@@==== Strona Główna -> Mięsa Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Programy
Regulamin