Kucharz
Administrator
Dołączył: 23 Sty 2007
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 12:47, 01 Lut 2007 Temat postu: Kotleciki keftedes |
|
|
Składniki:
40 dag mieszanego mięsą mielonego (wołowe, wieprzowe i jagnięce)
2 świeże kajzerki
2 jajka
1 łyżka musztardy
10 listków świeżej mięty
sól, pieprz
1 1/2 szklanki oleju do smażenia
sos:
10 dag jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego
20 listków świeżej mięty
2 łyżki białego octu winnego
sól
Sposób przyrządzenia:
Kajzerki rozdrobnić i zemleć.
Miętę opłukać i posiekać.
Mięso połączyć z bułką, miętą, musztardą i jajkami, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wyrobić.
Z otrzymanej masy formować okrągłe kotleciki i smażyć partiami w głębokim oleju.
Przygotować sos: miętę opłukać, drobno posiekać i wraz z octem dodać do jogurtu.
Sos wymieszać i doprawić solą.
Kotleciki podawać na gorąco lub na zimno, z sosem jogurtowo-miętowym.
Post został pochwalony 0 razy
|
|