Kucharz
Administrator
Dołączył: 23 Sty 2007
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 12:48, 01 Lut 2007 Temat postu: Tort czekoladowo-migdałowy |
|
|
Składniki:
20 dkg masła, 30-40 dkg cukru pudru, 20 dkg czekolady, 20 dkg orzechów włoskich lub laskowych, 3-5 łyżek śmietanki. Skladniki polewy: 15 dkg cukru, 1/4 szklanki wody, 5 dkg czekolady. Do ozdoby: skórka pomarańczowa, migdały.
Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć na pianę, dodać połowę cukru i utartą czekoladę. Gdy masa będzie gładka, przełożyć ją do tortownicy wyłożonej waflem i postawić w chłodnym miejscu. Orzechy zemleć w młynku i ucierając w donicy dodać resztę cukru pudru i śmietankę. Rozsmarować tę masę na masie poprzedniej. Polukrować tort polewą czekoladową a wierzch ubrać w "ozdoby". Przyrządzenie polewy: Cukier z wodą gotować, szumując do gęstości "na nitkę", po czym zestawić z ognia, przestudzić i mieszać drewnianą łopatką aż do białości. Następnie dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać. Oblewac tort ciepłą polewą.
Post został pochwalony 0 razy
|
|