Forum ===@@@ klub kucharzy @@@==== Strona Główna
Zaloguj

Deser awayuki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ===@@@ klub kucharzy @@@==== Strona Główna -> Desery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kucharz
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2007
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 12:49, 01 Lut 2007    Temat postu: Deser awayuki

Składniki:

4 łyżki żelatyny,
2 filiżanki wody,
3 filiżanki cukru,
4 białka,
2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej,
4 łyżki soku z cytryny,
400 g dorodnych truskawek lub poziomek.
Sposób przyrządzenia:

Rozpuścić żelatynę w wodzie, kiedy spęcznieje dodać cukier, wstawić na mały ogień, rozpuścić mieszając, schłodzić do temperatury pokojowej. Truskawki oczyścić, umyć, podsuszyć na ściereczce. Ubić pianę na sztywno. Wlewając schłodzoną żelatynę ubijać dalej. Ubijając dodać sok i skórkę z cytryny. Gęstniejącą masę wyłożyć do prostokątnego naczynia o równym dnie, lekko naoliwionego, wyrównać powierzchnię masy. W masę powciskać równo truskawki czubkami na dół (zostawić kilka do przybrania) i wstawić do lodówki na ok. 5 - 6 godz. (do stężenia). Po stężeniu przewrócić do góry nogami i wyjąć z formy, pokroić na kwadraty wielkości jednej porcji (przeciętne ciastko) tak, aby cięcie szło przez połowę truskawki. Nakładać porcje na talerzyki, każdą przybrać dwoma ćwiartkami truskawki ułożonymi na skos. Podawać jako deser do herbaty lub kawy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ===@@@ klub kucharzy @@@==== Strona Główna -> Desery Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Programy
Regulamin