Forum ===@@@ klub kucharzy @@@==== Strona Główna
Zaloguj

Chlebek z boczkiem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ===@@@ klub kucharzy @@@==== Strona Główna -> Chleb
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kucharz
Administrator



Dołączył: 23 Sty 2007
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 18:44, 26 Sty 2007    Temat postu: Chlebek z boczkiem

Chlebek z boczkiem





Składniki:

3 szklanki mąki pszennej, 15 dag chudego boczku w plasterkach, 3 dag drożdży, sól; mąka do posypania stolnicy i chlebka.


Procedura:

2 dag drożdży rozpuścić w wodzie (pół szklanki). Do miski wsypać szklankę mąki, wlać drożdże i dokładnie rozmieszać. Rozczyn przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć, dodać resztę mąki i pozostałe drożdże rozpuszczone w wodzie (ćwierć szklanki), posolić. Stopniowo, wyrabiając ciasto, wlać szklankę wody, po czym przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać dotąd, aż będzie odchodzić od ręki. Uformować kulę, posypać mąką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić objętość.

Boczek usmażyć na patelni, skwarki osączyć na papierowym ręczniku, pokruszyć, dodać do ciasta i odstawić na godzinę. Po tym czasie uformować okrągły chlebek, posypać go mąką, naciąć na krzyż, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na następną godzinę.

Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 30 minut. Wyjąć gdy będzie złoty.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ===@@@ klub kucharzy @@@==== Strona Główna -> Chleb Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Programy
Regulamin