Kucharz
Administrator
Dołączył: 23 Sty 2007
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 18:44, 26 Sty 2007 Temat postu: Chlebek z boczkiem |
|
|
Chlebek z boczkiem
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 15 dag chudego boczku w plasterkach, 3 dag drożdży, sól; mąka do posypania stolnicy i chlebka.
Procedura:
2 dag drożdży rozpuścić w wodzie (pół szklanki). Do miski wsypać szklankę mąki, wlać drożdże i dokładnie rozmieszać. Rozczyn przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć, dodać resztę mąki i pozostałe drożdże rozpuszczone w wodzie (ćwierć szklanki), posolić. Stopniowo, wyrabiając ciasto, wlać szklankę wody, po czym przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać dotąd, aż będzie odchodzić od ręki. Uformować kulę, posypać mąką, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić objętość.
Boczek usmażyć na patelni, skwarki osączyć na papierowym ręczniku, pokruszyć, dodać do ciasta i odstawić na godzinę. Po tym czasie uformować okrągły chlebek, posypać go mąką, naciąć na krzyż, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na następną godzinę.
Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 30 minut. Wyjąć gdy będzie złoty.
Post został pochwalony 0 razy
|
|