Kucharz
Administrator
Dołączył: 23 Sty 2007
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 18:41, 26 Sty 2007 Temat postu: Chleb na zakwasie |
|
|
Składniki:
Zakwas: 1,5 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru pudru, 2 szklanki żytniej mąki, 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody. Ciasto na chleb: 1 szklanka żytniej mąki, 3 1/2- 4 1/2 szklanki pszennej mąki, 1/4 szklanki drobnego brązowego cukru, 3 łyżeczki kminku, 2 łyżeczki soli, 1,5 dag drożdży, dodatkowo 1 szklanka ciepłej wody i 1/4 szklanki oleju.
Procedura:
Zakwas: wymieszać drożdże, cukier, mąkę żytnią i ciepłą wodę w misce, przykryć folią plastikową (lepsza jest lniana ściereczka) i postawić w temperaturze pokojowej do skwaśnienia. Aby był kwaśniejszy, można odstawić na 3 dni. Ciasto na chleb: w dużej misce wymieszać mąkę żytnią, 3 i 1/2 szklanki zwykłej mąki, cukier, kminek i sól. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie (temp ok. 38 st.). zrobić dołek w mące wlać zakwas, rozpuszczone drożdże i oliwę, i mieszać najpierw drewnianą łyżką, potem rękami, aż ciasto będzie spoistą, lekko kleistą kulą, odchodzącą od brzegów miski. Dodać ewentualnie maki. Wyłożyć na omączoną stolnicę i wyrabiać 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli trzeba wrobić całą pozostałą mąkę. Dać ciasto do dużej, cienko posmarowanej olejem miski i odstawić w ciepłe miejsce, owinąwszy miskę lnianą ściereczką, na 45 minut, aż dobrze wyrośnie. Przebić ciasto i wyrabiać minutę, po czym podzielić na dwie równe części, uformować podłużne lub okrągłe bochenki i ułożyć na posmarowanej stopionym masłem lub oliwą blaszce. Posypać mąką żytnią, naciąć 3 razy wierzch i pozostawić, przykryte ściereczką, w cieple na 45 minut, aż ciasto dobrze wyrośnie. Piec w piekarniku temp. 180 st. 40 minut, aż szpikulec wkłuty w ciasto wyjdzie czysty. Schłodzić na podstawce. Podawać z serem i korniszonami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|